ÁJTI

Az információtechnológia (IT) korában egy igazán találó név. Ádám Jenő Kossuth-díjas zeneszerzőről elnevezett épületegyüttes (Ádám Jenő Többcélú Intézmény) nevéhez méltóan több célra is hasznosítható: az iskola tornatermeként csakúgy, mint városi sportcsarnokként vagy akár nagyszabású rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszínként. A mintegy 1500 fő befogadására alkalmas csarnoképület 3200 m2-en helyezkedik el. Külön öröm számomra, hogy a téglaarchitektúra e helyen igenis építő jellegű – visszafogott és diszkrét.

Alapvető tervezési szempont volt, hogy az épületegyüttes fő funkciói és azokon belül az alárendelt funkciók is bizonyos mértékig elkülönüljenek egymástól és azok az épület tömegén is kifejezésre kerüljenek (óvoda, sportcsarnok illetve a későbbi iskola). Az épület formai megfogalmazásánál figyelembe vették a gyors és egyszerű kivitelezhetőség szempontjait, így a tervezett épületegységek nagyrészt előregyártott szerkezetekkel épültek meg. Az épületek magasságai a funkciókhoz igazodnak, az épületegyüttes a földszintes óvodától kiindulva a két szint magas iskolaépülettel folytatódik, majd a sportcsarnok 14,5 m magas tömbjével zárul.

Homlokzati anyaghasználat

Az épületkomplexum homlokzati anyaghasználatának megválasztásával a tervezők igyekeztek a terület egységes megjelenését biztosítani, de ugyanakkor olyan anyagokat kerestek, amelyek az épületek eltérő léptékeihez is tudnak igazodni. A tömör felületeken alapvető homlokzatburkolati anyagok a tégla és a világos színű kemény-mészkő burkolatok. E két anyag megtalálható az óvodában és később az iskolában is, de a bennük működő funkcióhoz igazodva eltérő arányban, és más-más anyagokkal kiegészítve. A sportcsarnoknál a visszaugratott csarnokrész a többi épületen megjelenő kemény-mészkő burkolattal azonos anyaga egészíti ki a ragasztott téglaburkolatot.